Header kcc

Kunst & Cultuurclub

 

Nieuwe activiteiten : 

Rondleiding Olympisch Stadion Amsterdam op zaterdag 18 april a.s :

Op zaterdag 18 april 2020 om 14.00 uur nodigen wij jullie uit voor een rondleiding in het OLYMPISCH STADION in AMSTERDAM met na afloop een aangeklede borrel bij Vascobelo V-Bar (t/o het stadion).

olympisch-stadion

De Olympische zomerspelen van 2020 staan in juli/augustus in Tokio gepland, mits het Corona virus onder controle is. Wij kunnen alvast een veilige duik in de geschiedenis maken met een bezoek aan het Olympisch Stadion. Sinds 1928 is het Olympisch Stadion het icoon van de Nederlandse sport. Nog niet eerder was een groter evenement in ons land georganiseerd. Duizenden sporters, verzorgers, supporters en journalisten stroomden vanuit de hele wereld naar Amsterdam om dit mee te maken. Destijds was Amsterdam natuurlijk veel kleiner in omvang. Aan de rand van de toenmalige stad verrees binnen een jaar tijd in het weiland een iconisch gebouw voor de Olympische Spelen. Het huidige Olympisch Stadion vormde het hoofdstadion, eromheen stonden tijdelijke accommodaties en werden huizen gebouwd. De architect Jan Wils ontwierp een zeer herkenbaar stadion in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebruik van rode bakstenen, de typerende vormen en de stalen kozijnen van ramen deuren zijn duidelijke kenmerken van deze bouwstijl.
De toren van het Stadion is van enorme historische betekenis. De toren is 46 meter hoog en voorzien van een trappenhuis. In 1928 is in deze toren, het Olympisch Vuur voor de eerste keer ontstoken. Iedere dag beklom een medewerker van het gasbedrijf Amsterdam de trappen om de vlam (die overdag vooral rookpluimen afleverde) opnieuw aan te steken. Daarmee baarde Amsterdam internationaal opzien en het symbolisch ontsteken van de vlam is nog steeds onlosmakelijk aan de Olympische Spelen verbonden.
 Voor het ontwerp ontving Wils een gouden Olympische medaille: het onderdeel architectuur was toen nog een erkend onderdeel van de Olympische Spelen. Net als kunst, overigens.
De naam van Jan Wils is dan ook ingehakt in de Wall of Fame in de Marathonpoort van het Stadion. Hierop staan alle namen van de Nederlandse sporters, die ooit Olympisch goud hebben gewonnen. Na iedere Olympische Spelen worden de namen van de winnaars bijgeschreven in de Wall of Fame.
Tijdens de rondleiding zal teruggekeken worden op ruim 90 jaar sportgeschiedenis en zien wij de mooiste plekken. Er gaan deuren open die normaal gesproken gesloten blijven..

(zie hieronder voor de details)

Al eerder gemeld : 

Stedentrip naar Belgrado van 5 tot en met 8 oktober 2020

Na onze geslaagde reis vorig jaar naar Krakau doet het ons weer veel genoegen jullie een vierdaagse vliegreis in samenwerking met de reisorganisatie ADW naar Belgrado in Servië aan te bieden van maandag 5 oktober tot en met donderdag 8 oktober 2020.

Belgrado is de hoofdstad van Servië en ligt op de plaats waar de Donau de Sava rivier kruist. In de stad vindt je nog de authentieke mix tussen de Oost- en West-Europese én communistische cultuur. Belgrado heeft ook prachtige bezienswaardigheden, zoals het Kalemegdan Fort, met daaromheen een mooi park. Winkelliefhebbers halen hun hart op in het oude stadscentrum, vooral tussen de straten Knez Mihailova en Trg Republiek. Het plaatsje Zemun, op slechts enkele kilometers van de stad is een plaatsje wat juist nog Oostenrijks aandoet en geheel anders is qua architectuur, sfeer en karakter.

belgrado-1

Vergeet ook niet om naar de wijk Skadarlija te gaan. Dit een echte oud-Boheemse wijk. Hier vind je allerlei originele hotspots. Van knusse boetiekjes tot gezellige terrasjes en eethuisjes. De buurt heeft het Boheemse sfeertje, dat er heerst, te danken aan de zigeuners die hier woonden.

En ook vandaag de dag is deze sfeer echt nog voelbaar. Wij raden je zeker aan om tijdens je verblijf in Belgrado hier te gaan borrelen en jezelf te trakteren op een authentiek Servisch gerecht. Wat dacht je van boranije, een gebonden soep met sperziebonen, aardappels en vlees of burek, een deeggerecht met gehakt en kaas.

Terwijl jij zit te smullen van lokale specialiteiten, spot je de vele locals en toeristen.

Belgrado is tevens de plaats waar Nicola Tesla is opgegroeid, uitvinder en elektrotechnicus. Het beroemde automerk is naar hem genoemd. In het centrum vindt u het museum over zijn uitvindingen en leven.

Deze trip is inclusief een dagexcursie naar Novi Sad en Sremski Karlovci  waarbij een wijnproeverij inbegrepen is.

Zie hieronder voor verdere details - graag snel reageren i.v.m. de opties op de vliegreis

 

Op woensdag 18 maart a.s. rondwandeling Oostelijke Havens, rondleiding hotel Jakarta, Algemene Ledenvergadering en diner bij hotel Jakarta - Amsterdam:

Dit jaar wat anders dan anders : Wij starten met een rondleiding door het Oostelijk Havengebied. Tijdens de rondleiding staat de herbestemming van de eilanden centraal. De schiereilanden waaruit het Oostelijk Havengebied in Amsterdam bestaat, zijn tussen 1874 en 1927 aangelegd. Rond 1975 zijn de havenactiviteiten naar de westkant van de stad verplaatst waarna het gebied is herontwikkeld. Op het KNSM-eiland, het Java-eiland, Borneo en Sporenburg zijn bijna 8.000 woningen, winkels en bedrijven gerealiseerd. Tijdens de wandeling over het Java-eiland is goed te zien waarom dit gebied inmiddels zo populair is om er te wonen. (De rondleiding wordt gegeven door De Gebouwengids, website: degebouwengids.nl.)

De wandeling eindigt in Hotel Jakarta Javakade 766, waar we ook rondgeleid worden.

hotel-jakartaHet hotel is ontworpen door SeARCH voor de hotelketen WestCord Hotels. Het ontwerp van het hotel heeft het architectenbureau opgevat als het bouwen van een biotoop. Hotel New York in Rotterdam is ook een onderdeel van deze hotelketen.

Vanaf het Java-eiland voeren tussen 1870 en 1970 schepen van Amsterdam naar Nederlands-Indië en andere Aziatische landen. SeARCH wil met het hotel deze historische maritieme verbinding symboliseren.

De locatie was de plek waar veel mensen voor lange tijd afscheid namen of werden verenigd.

Door het perforatiepatroon van een enorm VOC-schip in de aluminium gevelpanelen en de samenwerking met zowel de Hortus Botanicus als het Tropenmuseum heeft het indrukwekkende Hotel Jakarta een vreemde nostalgische sfeer gekregen.

Na een drankje vervolgen wij de dag met de 28ste Jaarvergadering, om te eindigen met een gezamenlijk 3-gangen diner (ook in hotel Jakarta). 

(zie hieronder voor verdere details)

 

Op zondag 8 maart a.s. een extraatje : de Johannes Passion uitgevoerd door het Amsterdams Gemengd Koor - Concertgebouw Amsterdam (20.15u)

De passietijd begint weer in zicht te komen. De Kunst & Cultuurclub start deze tijd met een uitvoering door Het Amsterdams Gemengd Koor o.l.v. Paul Valk van

De Johannespassion van Johan Sebastiaan Bach

In tegenstelling tot de veel bekendere Matthäus Passion, wordt dit juweel veel minder uitgevoerd, maar is met zijn veel compactere uitvoering minstens zo mooi.

De uitvoering vindt plaats op zondagavond  8 maart 2020 om 20.15 uur in Het Concertgebouw.

Bach componeerde de Johannes-Passion in 1723, in zijn eerste jaren als cantor van de Thomaskerk in Leipzig. In Bachs Johannes-Passion ligt het grote accent niet op het lijden (in tegenstelling tot de Matthäus-Passion waarin 'het gekwelde hart siddert'). De Johannes-Passion is een triomfstuk, een jubelzang, een uiting van geloof en blijdschap. Een geniaal muziekstuk dat hoop op de toekomst brengt, in de ruimste zin van het woord.

De orkestbegeleiding wordt uitgevoerd door de Holland Orkest Combinatie, met daarnaast vocale en instrumentale solisten.

(zie hieronder voor verdere details) 

 

Op zaterdag 29 februari a.s. Niki de Saint Phalle in Museum Beelden aan Zee:

Voor de bijzondere, uitgebreide tentoonstelling “Een ode aan de vrouw Niki de Saint Phalle” in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen nodigen wij jullie uit op zaterdag 29 februari 2020 om 10.30 uur.

 

Niki de Saint Phalle :

Wereldberoemd zijn de Nana’s van de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle (1930-2002). Kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren die dansend, springend en bruisend van energie door het leven gaan. Hun joie de vivre werkt aanstekelijk. Museum Beelden aan Zee zet zijn 25-jarige jubileum met een groot oeuvre overzicht van Niki de Saint Phalle voort. De mateloos populaire Nana’s krijgen in Scheveningen de hoofdrol. Met zo’n 80 sculpturen, dertig werken op papier en diverse toegepaste kunstobjecten als vazen, een fontein en stoelen geeft het museum ruim baan voor het werk van de Franse kunstenaar. In de door haar geschreven commentaren leert de bezoekers de kunstenaar en haar vooruitstrevende opvattingen over woman empowerment beter kennen.

niki-2

zie hieronder voor de verdere details .....

 

Verdere plannen voor 2020:  

16 mei: busreis en stadswandelingen in de nieuw ontwikkelde wijken in Antwerpen

juni : Talens verffabriek in Apeldoorn

augustus : SAIL

september : Hoorn

 

 

Details van de komende activiteiten:  

- Rondleiding Olympisch Stadion Amsterdam op zaterdag 18 april 2020:   

Programma :

14.00 u  rondleiding Olympisch Stadion Amsterdam (verzamelen bij de hoofdingang op het Stadionplein)

16.00 u  borrel (2 drankjes met bittergarnituur) bij Vascobello, Stadionplein 100

De kosten voor deze activiteit bedragen voor leden € 25,- en voor niet-leden30,00 

 

Aanmeldingen kunnen met het onderstaande aanmeldingsformulier vóór 27 maart a.s. via email als pdf of word-document gestuurd worden naar:

ameddefaimef.[antispam].@planet.nl of per post naar: Femia Feddema-Jonker, Dirk Vreekenstraat 47, 1019 DP Amsterdam

kcc-aanmeldingsformulier-olympisch-stadion-18-april-2020.docx

De volledige uitnodiging vind je in dit document :

kcc-uitnodiging-olympisch-stadion-18-april-2020.docx

- Stedentrip naar Belgrado - Servie van 5 t/m 8 oktober 2020:   

Het volledige programma staat opgenomen in de uitnodiging in de link hieronder, maar een korte samenvatting:

maandag 5 oktober : vanaf Schiphol met HV5591 om 12.40 uur naar Belgrado. Aankomst om 15.00u waarna stadstour met bus en gids.

                                  check-in bij hotel Royal Inn (****) 

                                   's avonds gezamenlijk diner (inbegrepen - exclusief drankjes)

dinsdag 6 oktober :   ± 10.00 uur: Facultatief:   Fietstocht Belgrado – 3 uur    (prijs € 24,00 p.p. exclusief)

                                  (excl. vervoer naar de opstapplaats, inclusief ijsje – minimaal 15 deelnemers)

                                  Middag ter vrije besteding 

                                  17.00 uur : Facultatief: ·Boottocht – 1 ½ uur (prijs € 15,00 p.p. exclusief)

woensdag 7 okt.  :     Dagexcursie Novi Sad en Sremski Karlovci  (inclusief)   

                                    (incl. busvervoer, Engelstalige gids, wijnproeverij )

donderdag 8 okt. :     ochtend ter vrije besteding

                                  lunch gezamenlijk (inbegrepen - exclusief drankjes) 

                                  daarna bustransfer naar het vliegveld

                                  vertrek vanuit Belgrado om 15.10u (HV5592)  Aankomst in Amsterdam om 17.40u 

De reis zal plaatsvinden bij minimaal 35 deelnemers.

De prijs voor de leden bedraagt € 415,00 en voor niet-leden € 515,00 op basis van een tweepersoonskamer.

De prijs voor een 1-persoonskamer bedraagt € 99,00 extra voor 3 nachten.

De genoemde prijzen zijn incl. 10 kg handbagage.  Ruimbagage kost extra : voor 15kg ca. 40,= per stuk bagage

 

Aanmelden voor deze bijzondere boeiende reis kan tot vrijdag 7 februari a.s. met het bijgevoegde aanmeldingsformulier + kopie paspoort of identiteitskaart (pdf of word) naar

ameddefaimef.[antispam].@planet.nl of per post naar: Femia Feddema-Jonker, Dirk Vreekenstraat 47, 1019 DP Amsterdam 

kcc-aanmeldingsformulier-belgrado-5-8-oktober-2020.docx

De volledige uitnodiging vind je in dit document :

kcc-uitnodiging-belgrado-vliegreis-5-8-oktober-2010.docx

belgrado-2-jpg

 

- Algemene Ledenvergadering, voorafgegaan door rondwandeling door Oostelijke Havens en Hotel Jakarta en gevolgd door diner op woensdag 18 maart 2020:   

Het programma voor die dag:

14.45 – 16.00 uur: rondleiding over het Javaeiland: start Azartplein, voorlaatste stop voor eindhalte tram 7 en bus 65. (Onder Hotel Jakarta is een parkeergarage voor wie met de auto komt)

16.00 – 17.00 uur: rondleiding Hotel Jakarta - Javakade 766 Amsterdam

17.00 – 18.00 uur: drankje en 28ste jaarvergadering

18.00 -  ???         : diner

Uiteraard is het mogelijk om alleen de ALV bij te wonen zonder deel te nemen aan de overige activiteiten (zonder kosten).

De kosten voor het programma bedragen € 35, - voor leden en € 62,50 voor niet-leden.

Aanmeldingen kunnen met het onderstaande aanmeldingsformulier vóór 9 maart a.s. via email als pdf of word-document gestuurd worden naar:

ameddefaimef.[antispam].@planet.nl of per post naar: Femia Feddema-Jonker, Dirk Vreekenstraat 47, 1019 DP Amsterdam

kcc-aanmeldingsformulier-28ste-jaarvergadering-op-woensdag-18-maart-2020.docx

De volledige uitnodiging vind je in dit document :

kcc-uitnodiging-28ste-jaarvergadering-op-18-maart-2020.docx

 

- Johannes Passion door het Amsterdams Gemengd Koor op zondag 8 maart 2020:   

Aanvang : 20.15u in het Concertgebouw in Amsterdam.

De kosten voor dit concert bedragen voor leden € 25,- en voor niet-leden34,50  (bij het Concertgebouw kosten de toegangskaarten € 44,-  per persoon).

De toegangskaarten zijn inclusief consumpties en garderobe in Het Concertgebouw.

Op zondag kan in de buurt van Het Concertgebouw de hele dag gratis geparkeerd worden.

Aanmeldingen kunnen met het onderstaande aanmeldingsformulier vóór 16 februari a.s. via email als pdf of word-document gestuurd worden naar:

ameddefaimef.[antispam].@planet.nl of per post naar: Femia Feddema-Jonker, Dirk Vreekenstraat 47, 1019 DP Amsterdam

kcc-aanmeldingsformulier-johannespassion-8-3-2020.docx

De volledige uitnodiging vind je in dit document :

kcc-uitnodiging-johannespassion-8-3-2020.docx

 

- Niki de Saint Phalle in Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) op zaterdag 15 en 29 februari 2020:   

 

Het programma voor die dag:

10.30 - 11.00 uur - inloop koffie/thee en gebak

11.00 - 12.00 uur - rondleiding

12.00 - 13.30 uur - lunch : soep, biologisch broodjes met Italiaanse ham met ruccola en truffelmayonaise;

                               met oude kaas met komkommer, rucola en honingmosterd;

                               met gerookte zalm met crème fraîche, sla en mosterd-dillesaus.

                               Koffie en thee en melk

Adres:

Museum Beelden aan Zee - Harteveltstraat 1  -   2586 EL Den Haag

Aan de rondleidingen kunnen 15 personen (per keer) deelnemen.

Kosten:

De kosten (exclusief toegang) voor het programma bedragen € 24,50 voor leden en € 29,25 voor niet-leden.

Toegang met Museumkaart bedraagt 3,50 (toeslagkosten) - niet bij de prijs inbegrepen.

De volledige uitnodiging vind je in dit document :

kcc-uitnodiging-niki-de-saint-phalle-in-scheveningen-15-en-29-februari-2020.docx

 

- Louwman museum januari 2020:   

 Foto's van 18 januari 2020 :

louwman-2

louwman-4

louwman-3

louwman-1

louwman-laatste

  

 Verslagen van uitjes in 2019 :

- Verslag van de reis naar Krakau van 30 september t/m 3 oktober 2019:   

 krakau-2

 Herman de Brave heeft verslag gedaan van de reis naar Krakau, die zeer geslaagd verlopen is :

kcc-verslag-krakau-van-herman-de-brave-30-9-2019-3-10-2019-2.docx

  

========================================================================

  

De Kunst- en Cultuurclub verzorgt de volgende activiteiten:

 • de Uitkrant wordt niet meer verspreid maar kan op internet bekeken worden :

          https://www.iamsterdam.com/nl/uit/blijf-op-de-hoogte/uitkrant

 • Ongeveer 9x per jaar voorstellingen, excursies en rondleidingen onder professionele begeleiding.
 • CultuurWerkt! - abonnement, dit bestaat uit de volgende producten en diensten:
  - Exclusieve toegang tot de afgeschermde CultuurWerkt! - aanbiedingensite, waarmee men
  toegang krijgt tot kortingen oplopend tot 60% per kaart voor ruim 750 voorstellingen, waaronder musicals, concerten, toneel, cabaret, dans en familievoorstellingen.
  - 2x per jaar het CultuurWerkt! - magazine in maart (digitaal) en september.
  - Een wekelijkse digitale nieuwsbrief met vele last-minute aanbiedingen. In de nieuwsbrief staat een link waarmee de ontvanger rechtstreeks kan doorklikken naar de CultuurWerkt! - aanbiedingensite. (alleen voor gepersonaliseerde accounts!) Via het algemene account kun je ook een persoonlijk account aanmaken, waarmee je meer aanbiedingen krijgt.
  - Internet: op www.cultuurwerkt.nl kan men d.m.v. een inlogcode inloggen. Deze website is voor de Kunst- en Cultuurclub ABN AMRO gepersonaliseerd.

Foto1

Lidmaatschap

Het lidmaatschap van de Kunst- en Cultuurclub bedraagt  voor medewerkers van de Bank en oud-medewerkers m.i.v. 1-1-2020  € 12,50 per jaar incl. het abonnement op CultuurWerkt!.  Men is dan tevens lid van de PV, en hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Het lidmaatschapsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

Het lidmaatschap is persoonsgebonden d.w.z. dat partners apart aangemeld als Buitenlid dienen te worden, indien zij ook van de kortingsregeling gebruik willen maken. De contributie voor buitenleden bedraagt € 25,00.

Foto2

Foto3

Bestuur

Voorzitter: Renate Schoonderwoerd

Secretaris: te benoemen in maart 2020

Penningmeester/ledenadministratie: Femia Feddema-Jonker

Overige bestuursleden : Marijke Teeuwen en Annemieke Heijne

Contact: Femia Feddema-Jonker
Email: ameddefaimef.[antispam].@planet.nl

Kunst & Cultuurclub

Contributie:€ 12.50
Website:kcc.pvabnamro.nl
 Footer Icon